Itsekuri: miten sitä kehitetään?

Itsekuri

Tunnetko, että sinulta puuttuu säästämiseen tarvittavaa itsekuria? Tässä artikkelissa kerron, miten itsekuria kehitetään, ja miten voi oppia hallitsemaan mielitekojaan.

On huojentavaa tietää, että kaiken ikäiset voivat saada lisää tahdonvoimaa.

Ostolakon tai esimerkiksi säästötavoitteen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Kokosin yhteen viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kuka tahansa voi saavuttaa paremman itsekurin.

Mitä itsekuri tarkoittaa?

Mitä itsekuri tarkoittaaItsekuri tarkoittaa sitä, että henkilö pystyy hallitsemaan omaa käytöstään ja työskentelemään päämäärätietoisesti erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Itsekontrolli ja itsekuri tarkoittavat samaa asiaa.

Itsekuri – psykologia ei koskaan ollut vahvin aineeni koulussa, joten luotan tässä Kimmo Takasen kirjaan Murra tunnelukkosi – näkyy kykynä tehdä harkittuja valintoja impulsiivisen toiminnan sijaan.

Itsekurin avulla henkilö pystyy kieltäytymään hetkellisen mielihyvän hankkimisesta saavuttaakseen jonkin korkeamman päämäärän.

Riittämätön itsekuri voi näkyä erilaisina riippuvuuksina sekä keskittymiskyvyn puutteena. Itsekurin puuttuminen voi ilmentyä myös rahan tuhlaamisena ja velkaantumisena.

Viisi vinkkiä, joilla voi kehittää itsekuria

Nämä viisi vinkkiä auttavat sinua, joka koet, ettei kurinalaisuus omien valintojen suhteen ole vahvin puolesi.

1. Aloita pienin askelin

Pienet askeleetElämän muuttaminen kurinalaisempaan suuntaan ei tapahdu yhdessä yössä.

Nähdäkseni olisi tuhoon tuomittu yritys lähteä tavoittelemaan heti jotain suurta, minkä onnistumiseen ei itsekään usko.

Mikäli haluat säästää 10 000 euroa vuodessa, kokeile ensin säästää vaikka satanen kuussa.

Jos haluat laihtua 30 kiloa, tavoittele ensin viiden kilon painonpudotusta.

Jos haluat lopettaa tupakoinnin lopullisesti, ota ensimmäiseksi tavoitteeksi savuton viikko.

Ole itsellesi armollinen, jos repsahdat. Kun onnistut, muista kiittää itseäsi.

Onnistuminen motivoi jatkamaan.

Seuraava tavoite voi olla jo isompi. Olosikin tuntuu itsevarmemmalta, onhan sinulla näyttöä siitä, että pystyt voittamaan itsesi.

2. Meditoi säännöllisesti

Meditoi säännöllisestiMeditointi tarkoittaa pyrkimistä mielen tyhjentämiseen kaikista ajatuksista.

Yksinkertaisimmillaan meditaatio voi tarkoittaa muutaman minuutin paikoillaan istumista pelkkään hengitykseen keskittyen.

Vaikka olen harjoitellut pian kymmenen vuoden ajan, en vieläkään pysty olemaan ajattelematta mitään, mutta koen meditoimisen silti äärimmäisen rauhoittavana.

Säännöllinen meditointi auttaa sinuakin hallitsemaan tunteitasi ja mielitekojasi. Näin ollen meditointi voi tepsiä hallitsemattomaan rahankäyttöön tai vaikkapa sokerinhimoon.

Meditointi lisää itsetuntemusta. Kenties alat ymmärtää ne perimmäiset syyt esimerkiksi ylivelkaantumisen taustalla.

Taustalla mahdollisesti olevien traumojen ja tunnelukkojen purkaminen voi vaatia myös ammattiapua, mitä rohkaisen lämpimästi hakemaan.

3. Minimoi kiusaukset

Minimoi kiusauksetSokeriherkkujen pitäminen kotona on melkoinen itsekuri testi sinulle, joka yrität päästä eroon karkinhimostasi.

Säästäjän pahimpina kiusauksina voisi pitää sähköpostitse tulevia uutiskirjeitä ja kauppojen näyteikkunoita.

Vähällä rahalla eläminen on paljon helpompaa, jos peruutat kaikki uutiskirjeet, laitat postiluukkuun ei mainoksia -kyltin ja välttelet kaupoissa kiertelemistä.

Heräteostoksiin lankeaa myös tavallisessa ruokakaupassa – tai ainakin minulle käy niin jatkuvasti.

Tähän auttaa se, etten mene nälkäisenä kauppaan, sillä näin vältän ainakin sen neljän euron kolmioleivän.

Toinen vinkki on se, että laatii viikon ruokalistan etukäteen, ja tekee ostoslistan sen pohjalta. Ostoslistaa tulee noudattaa, vaikka eteen tulisikin oivallinen pihvitarjous.

Kolmas vinkkini on tilata ruokatarpeet kotiinkuljetuksella. Kotiinkuljetus voi maksaa esimerkiksi 10 euroa, mutta näin voit välttyä huomattavasti arvokkaimmilta heräteostoksilta vaate-, juoma- tai esimerkiksi juusto-osastolla.

Mieti, mitkä ovat niitä tilanteita, mitkä yleensä saavat sinut antamaan mieliteoillesi vallan.

Oletko silloin väsynyt tai huonolla tuulella? Huomaatko kuluttavasi jonkun ihmisen seurassa normaalia enemmän rahaa?

4. Pidä itsestäsi huolta

Nuku hyvinEdellä jo hieman viittasin siihen, että väsyneenä tai nälkäisenä voi sortua käyttämään rahaa enemmän kuin on suunnitellut.

On helpompaa tehdä oikeita valintoja, jos keho ja mieli voivat hyvin. Itsekurin kehittäminen voi siis vaatia pientä elämäntaparemonttia.

Riittävät yöunet, tasapainoinen ruokavalio ja säännölliset ruoka-ajat pitävät sinut energisenä koko päivän. Jaksat mennä töistä ruokakauppaan ja tehdä siellä vain suunnittelemasi ostokset.

Energiatason ja positiivisen mielialan ylläpitäminen vaativat myös liikuntaa. Liikunta on vastaus moneen asiaan: myös siihen, miten kasvattaa itsekuria.

Kävelylenkillä on monia hyviä vaikutuksia – kuten se, että lenkin ansiosta et päädy selaamaan nettikirppisten tarjontaa tai töllöttämään TV-mainoksia.

TV:n edessä verkkahousut voivat hyvinkin muuttua ostohousuiksi, mutta liikuntaa harrastettaessa ne palvelevat alkuperäistä tarkoitustaan.

5. Tutustu erilaisiin tekniikoihin ja metodeihin

Tekniikat ja metoditItsekurin kehittäminen voi helpottua erilaisilla tekniikoilla ja metodeilla. Vanhoista tavoista irtaantuminen voi nimittäin olla niin hankalaa, että tarvitsee tuekseen jonkin hyväksi havaitun menetelmän.

Menetelmä saattaa olla esitelty kohta kohdalta jossain kirjassa, minkä pariin voi palata koska tahansa. Kirjan voi avata vaikka aina, kun miettii, miten kehittää itsekuria jonkin tietyn asian suhteen.

Säästämisen ja taloudenhallinnan parantamisen tueksi sopii mielestäni Kakeibo-menetelmä. Voit käydä kopioimassa Kakeibo-kirjan budjettipohjat lähimmässä kirjastossasi.

Kakeibo-menetelmän avulla oppii tunnistamaan omat tapansa käyttää rahaa. Seuraava askel on oppia erottamaan mielihalut välttämättömyyksistä (ja kasvattaa itsekuria mielihalujen vastustamiseksi).

Jos itsekurin kehittäminen kiinnostaa sinua siksi, että tahdot saada enemmän aikaan töissä, suosittelen sinulle Pomodoro-tekniikkaa.

1980-luvulla kehitetty Pomodoro-tekniikka on niin yksinkertainen, ettet tarvitse opaskirjaa:

  • päätä, mihin tehtävään haluat keskittyä ja laita ajastin soimaan 25 minuutin päästä
  • pidä 3-5 minuutin tauko
  • kun olet tehnyt tämän 4 kertaa, pidä 15-30 minuutin tauko

Voit myös ladata jonkin useista Pomodoro-sovelluksista älypuhelimeesi.

Sovella Pomodoroa silloinkin, kun sinun pitää esimerkiksi kilpailuttaa erilaisia palveluita tai korjata esitäytetty veroilmoituksesi.

Jos tarvitset lisää itsekuria pitääksesi talosi siistinä, voi ensimmäinen askel olla turhien tavaroiden vähentäminen. Kun tavaraa on vähemmän, siivoaminen helpottuu ja nopeutuu, joten viikkosiivous ei enää tunnu ylivoimaiselta.

Lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa ovat päässeet vauhtiin ja saaneet lisää itsekuria KonMari-metodin avulla.

KonMari-kirjat sopivat myös säästämisestä kiinnostuneille, sillä ne rohkaisevat huolehtimaan jäljelle jätettävistä tavaroista niin hyvin, että ne kestävät pidempään.

Lisäksi moni tuote voi jäädä hankkimatta, jos pysähdyt jo kaupassa miettimään, tuottaako se sinulle iloa ja jaksatko tuulettaa/öljytä/pesettää/kiillottaa sitä säännöllisesti.

Itsekurin kehittyminen tapahtuu pienin askelin

Itsekuri kehittyy vaivihkaa.

Muutokset arjessasi ja toimintamalleissasi voivat olla niin hienovaraisia, että huomaat itsekurin kehittymisen vasta pitkän ajan päästä, kun katsot taaksepäin arvioidaksesi etenemistäsi.

Ehkä huomaat, ettet ole ostanut yhtään vaatetta puoleen vuoteen.

Saatat huomata tehneesi eväät töihin jo kahden kuukauden ajan.

Kenties tajuat säästötilisi saldon kaksin- tai kolminkertaistuneen viime aikoina.

Itsekurin kehittyminen voi näkyä muillakin elämänalueilla. Kun tiedät, miten kehittää itsekuria yhdellä osa-alueella, voi soveltaa oppimaasi – myös alitajuisesti.

Vaatekokosi on voinut pienentyä, jos olet jättänyt jälkiruokia väliin (silloinkin, kun jälkiruoka olisi kuulunut hintaan).

Jos viikonloput ovat viime aikoina kuluneet baarien ja kauppakeskusten sijaan liikunnallisissa merkeissä, voi muutos näkyä lihaksissa ja kestävyyskunnossa.

Nyt tiedät jo paljon siitä, miten itsekurin kehittyminen tapahtuu, joten aseta omat tavoitteesi ja päätä, että voit saavuttaa ne pienistä alkuvaikeuksista huolimatta.

Tärkeintä on, että aloitat.

Etusivu » Itsekuri
Scroll to Top