Miten säästää rahaa nopeasti ja helposti?

Miten säästää rahaa?

Onko sinulla tarve suitsia kuluja ja lihottaa säästöpossua?

Kunnolliset säästöt toimivat puskurina pahan päivän varalle ja mahdollistavat unelmien toteuttamisen.

Säästäminen ei jää nyt ainakaan kiinni keinoista, sillä tästä artikkelista löydät useita keinoja miten säästää rahaa elämän eri osa-alueilla.

Itse yritän säästää 10 000 euroa tänä vuonna, joten omaa kiinnostusta aiheeseen löytyy yllin kyllin.

Miten säästää rahaa hankinnoissa

 1. Ennen jonkin uuden tavaran ostamista mieti, tarvitsetko sitä todella vai onko kyseessä vain ohimenevä halu.
 2. Sopiiko tavara yhteen muiden omistamiesi tavaroiden kanssa? Ostatko vain siksi, että tavara on halpa tai alennuksessa?
 3. Lähde ostoksille vain ”täysissä sielun ja ruumiin voimissa” eli levänneenä, syöneenä ja ajan kanssa. Jos kroppa ja mieli ovat stressitilassa, ihminen ei kykene riittävän harkittuihin päätöksiin.
 4. Osta kaikki mahdolliset tuotteet käytettynä: harrastusvälineet, elektroniikka, kodin sisustustavarat ja niin edelleen. Hinta on edullisempi, kierrätys on ekologista ja tarjontaa on paljon.
 5. Lähtiessäsi ostoksille tee ostoslista aivan kuin ruokakauppaan lähtiessä. Kirjoita paperille tarkka määritelmä aikomallesi hankinnalle, esimerkiksi ”mustat kuulokkeet, joissa on bluetooth-liitäntä, maksimihinta 70 euroa”.
 6. Tee ostoksille lähtiessäsi budjetti ja ota vain budjetin mukainen summa mukaan käteisenä. Jätä maksu- ja luottokortit kotiin.

Miten säästää rahaa kotikeittiössä

 1. Kokkaa isoja annoksia ruokaa ja pakasta osa. Samalla vaivalla kypsyy suurempikin annos ruokaa. Näin sinulla on pakkasessa odottamassa itsetehtyjä ”valmisruoka-annoksia”.
 2. Osta kaupasta isoja pakkauksia ruokaa edullisemmalla kilohinnalla. Ota käyttöön osa ja pakasta loput.
 3. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Nälkä saa sinut himoitsemaan monenlaista syötävää, jota et oikeasti tarvitse.
 4. Järjestä ruoka kaappeihin niin, että ensimmäisenä vanhaksi menevät tuotteet ovat etummaisena ja tulevat käytetyiksi ensin.
 5. Laita ruokaa edullisista, kotimaisista perusraaka-aineista, kuten perunasta, porkkanasta, sipulista ja silakasta.
 6. Voit myös ostaa halpaa hävikkiruokaa netistä, jolloin ei edes tarvitse mennä ruokakauppaan

Miten säästää rahaa ulkona syödessä

Miten säästää rahaa ulkona syödessä

 1. Juo kahvilassa tai ravintolassa vettä mehun, limun tai muun juoman sijasta. Pelkkä smoothie voi maksaa viisi euroa.
 2. Jos sovit tapaamisen kahvilaan, osta sieltä mieluummin lounasannos kuin jokin juoma ja leivonnainen. Lounaan hinta siihen kuuluvine juomineen on luultavasti samaa tasoa kuin esimerkiksi kahvin ja sämpylän yhteenlaskettu hinta, ja vatsasi täyttyy kunnolla.
 3. Käy syömässä opiskelijaruokaloissa. Niiden hinnat ovat edullisia muillekin kuin opiskelijoille.
 4. Jos haluat syödä ulkona, mene mahdollisuuksien mukaan syömään arkisin lounasaikaan. Silloin ravintoloissa on edulliset lounasannokset.
 5. Pyydä suosikkiravintolastasi kanta-asiakaskortti – ja muista näyttää sitä aina käydessäsi syömässä. Saatat saada esimerkiksi joka kymmenennen lounaan ilmaiseksi.

Miten säästää rahaa pukeutumisessa

 1. Määrittele oma tyylisi, josta pidät. Onko tyylisi asiallinen, sporttinen, trendikäs, retro vai romanttinen? Mitkä värit miellyttävät sinua? Mihin käyttötilanteisiin tarvitset vaatteita ja onko jokaiseen niistä olemassa sopiva määrä asuja? Olemassa olevia lempivaatteitasi tarkastelemalla pääset tyylisi jäljille. Kun olet määritellyt oman tyylisi, on helpompi välttää hutiostoksia.
 2. Osta käytettyä aina kun mahdollista: kierrä kirpputorit, kierrätyskeskukset ja second hand -liikkeet. Jos vaate on kestänyt pitkään käyttöä, sen voi olettaa kestävän edelleen.
 3. Osta vaatteita, jotka sopivat keskenään hyvin yhteen. Ostaessasi esimerkiksi uutta paitaa pidä huoli, että se sopii useampaan vanhaan alaosaasi. Voit vaikka ottaa ostoksille mukaan kuvia vaatekaapistasi niistä vaatteista, joiden kanssa uuden hankintasi pitää sopia yhteen.
 4. Nainen, tarkista myös miesten ja lasten vaatteiden tarjonta. Esimerkiksi samoja perusneuleita ja T-paitoja voi saada edullisemmin kuin naistenosastolta.
 5. Osallistu vaatteidenvaihtajaistapahtumaan tai järjestä sellainen itse. Kyseessä on tapahtuma, johon osallistujat tuovat vanhoja vaatteitaan, joista haluavat päästä eroon. Kukin osallistuja saa valita mukaansa muiden tuomia vaatteita. Raha ei liiku lainkaan tapahtumassa.

Miten säästää rahaa asumisessa

Miten säästää rahaa asumisessa

 1. Asuntovelallisena tarkkaile, millä tasolla keskimääräiset asuntolainojen marginaalit kulloinkin ovat. Jos oma marginaalisi vaikuttaa olevan yläkanttiin, neuvottele lainasi korkoa alemmas oman pankkisi kanssa tai kilpailuta asuntolaina kokonaan uudelleen useamman pankin kesken.
 2. Jos haluat ostaa omistusasunnon Helsingistä, hyvä löytö saattaa olla Helsingin kaupungin hintasäädelty Hitas-asunto. Ne ovat yleensä keskimäärin edullisempia kuin muut vastaavat asunnot.
 3. Harkitse kimppakämppäasumista, niin voit saada samalla rahalla paremmin varustellun kodin tai asua paremmalla sijainnilla. Kimppakämpät eivät ole vain hippikommuuneja tai sotkuisia opiskelijasoluja, vaan oikea vaihtoehto myös tavalliselle työssäkäyvälle aikuiselle tai eläkeläiselle.
 4. Vähennä omakotitalon jätemaksuja ottamalla käyttöön komposti ja kierrättämällä kaikki mahdolliset jätteet, kuten metalli, lasi, paperi, kartonki ja muovi.
 5. Hanki asumisessa tarvittavat koneet ja välineet, esimerkiksi ruohonleikkuri tai klapikone yhdessä naapurien kanssa. Kustannukset tulee jaettua.
 6. Säästä vettä kotona. Lue toisesta artikkelistani miten veden säästäminen tehdään tehokkaasti.

Miten säästää rahaa vapaa-ajalla

 1. Hyödynnä kirjastoa monipuolisesti. Käytä digitaalisia aineistoja, lainaa kirjojen lisäksi tavaroita ja hyödynnä kirjaston tiloja ja varusteita.
 2. Seurakunnat, asukastalot sekä aikuis-, kansalais- ja työväenopistot järjestävät edullisia harrastuskursseja. Perehdy tarjontaan ja ilmoittaudu ajoissa, niin pääset opiskelemaan vaikka uutta kieltä.
 3. Musiikinystävä etsii ilmaisia tai edullisia konsertteja musiikkialan oppilaitoksista, baareista, kunnan tai kaupungin esiintymisareenoilta sekä kirkoista.
 4. Ilmaista vapaa-ajan tekemistä on runsain mitoin. Liiku luonnossa, leiki lapsen tai lemmikkieläimen kanssa, meditoi tai askartele. Lapselle säästäminen onnistuu tehokkaammin, kun et käytä turhaan rahaa hänen kanssaan vaan keskityt ilmaiseen tekemiseen ja läsnäoloon.
 5. Monet tanssikoulut, kuntokeskukset ja muut liikuntapalvelujen tarjoajat antavat mahdollisuuden ilmaiseen kokeilukertaan.

Miten säästää rahaa viihteessä ja tietoliikenteessä

 1. Äänikirjapalvelut, tv-kanavat ja muut viihdepalvelut tarjoavat usein ilmaisen kokeilujakson. Hyödynnä kokeilujakso, jos haluat käyttää palvelua lyhyen aikaa. Muista kuitenkin laittaa tilaus päättymään heti kokeilujakson päättyessä saman tien palvelun käyttäjäksi kirjautuessasi.
 2. Ota tarvittaessa käyttöön puhelinoperaattorin saldomuistutukset, -rajoitukset ja -estot. Huomaa kuitenkin, että niistä voidaan periä lisämaksuja.
 3. Ennen maksullisten striimauspalvelujen ja tv-kanavien hankkimista testaa, riittäisikö esimerkiksi verovaroilla kustannettu YLE Areena tyydyttämään viihteen- ja tiedonnälkäsi. Tarjonta on runsasta.
 4. Kilpailuta halvin puhelinliittymä tasaisin väliajoin. Edullisin vaihtoehto saattaa säästää sinulta useita kymppejä kuukaudessa.
 5. Kun sinulla on tarve ottaa yhteys jonkin organisaation asiakaspalveluun, tarkista onko heidän nettisivuillaan tarjolla chat-asiakaspalvelu. Chatissa asian hoitamiseen tarvitaan vain nettiyhteys eikä tarvitse maksaa puhelinasiakaspalvelun palvelumaksuja.

Miten säästää rahaa liikenteessä

Miten säästää rahaa liikenteessä

 1. Suosi ensisijaisesti kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä, ja tee tarkat laskelmat ennen auton hankkimista. Taksillakin ajaminen silloin tällöin tulee edullisemmaksi kuin oma auto.
 2. Lataa joukkoliikenteen matkalippua mahdollisimman pitkäksi aikaa tai tee siihen toistuva kuukausitilaus, niin päivähinta on edullisempi.
 3. Vertaile kaukoliikenteen bussi- ja junalippujen hintoja
 4. Osta mieluummin jokusen vuoden vanha käytetty auto kuin uusi. Uuden auton arvo putoaa heti, kun ajat sen ulos autokaupasta.
 5. Laita auto seisontaan aina, kun et tarvitse sitä viikkoon tai pidempään. Säästät ajoneuvoverossa ja vakuutusmaksuissa.
 6. Jos ostat auton osamaksulla, pyri lyhentämään laina mahdollisimman nopeasti tai järjestele se kilpailuttamalla uudelleen halvemmalla lainalla.

Miten säästää rahaa matkaillessa

 1. Matkusta edullisemmin sesonkien ulkopuolella. Varsinkin koulujen lomien aikaan matkojen hinnat ovat yleensä korkeammalla.
 2. Vertaile matkakohteiden omien valuuttojen suhdetta euroon.
 3. Kun olet vertaillut hotelleja hotellien hakusivustoilla, kuten Booking.comissa, ja löytänyt mieleisen hotellin, kysy hintaa myös suoraan hotellista. Voit saada edullisemman tarjouksen tai ainakin jonkun edun.
 4. Rahanvaihto etukäteen Suomessa on pääsääntöisesti aina kalliimpaa kuin kohdemaassa. Paikan päällä vertaile keskenään eri valuutanvaihtopisteiden valuuttakursseja.
 5. Vietä trendikäs staycation eli jää lomalle omalle kotipaikkakunnalle. Tutustu museoihin, uimarantoihin ja -halleihin, luontopolkuihin, urheilutapahtumiin, teattereihin ja ruokapaikkoihin, kun siihen on kerrankin lomalla aikaa.

Tee säästämisestä tapa

 1. Määrittele tavoite säästämisellesi ja visualisoi, millaista elämäsi on sen tavoitettuasi. Puuhailetko onnellisena omassa punaisessa talossa? Tutkitko hämyisiä Rooman kujia? Vaikeina hetkinä muista tavoitteesi ja hehkuta jo valmiiksi, kuinka ihanaa sen saavuttaminen tulee olemaan.
 2. Automatisoi säästäminen ja laita se etusijalle. Tee verkkopankissa säästötilillesi automaattinen tilisiirto, joka toistuu heti jokaisena palkkapäivänä. Et ehdi edes huomaamaan, että säästösumma on ollut käytössäsi.
 3. Avaa erillinen tili säästöillesi. Tee rahan nostaminen sieltä mahdollisimman vaikeaksi: ota vaikka tili, jolta rahan nostaminen vaatii pankin konttorissa käynnin.
 4. Selvitä, mihin rahasi menevät ja mistä ne tulevat pitämällä kirjaa jonkin aikaa. Kuluseurannan voi toteuttaa excel-taulukolla, ruutuvihkoon tai mobiilisovelluksella.
 5. Kokeile mikrosäästämistä. Se tarkoittaa sitä, että käyttäessäsi rahaa, kuten maksaessasi debit-kortilla, pankkisi ohjaa pienen summan säästöön. Joka ostosta voi siirtyä sivuun esimerkiksi yksi euro.

Lisää ideoita säästämiseen löydät parhaat säästövinkit artikkelistamme ja mistä saada rahaa nopeasti artikkelistamme löydät ideoita lisätienesteihin.

Etusivu » Säästäminen » Miten säästää rahaa?
Scroll to Top