Miksi lainojen yhdistäminen ei onnistu?

Lainojen yhdistäminen ei onnistu

Oletko tilanteessa, jossa haluaisit maksaa kalliit lainasi pois, mutta yhdistelylainaa ei myönnetä?

Kun luen netin keskustelupalstoja ja juttelen ihmisten kanssa huomaan yhä useammin, että yllättävän monilla lainojen yhdistäminen ei onnistu vaikka halua siihen olisi.

Kun ensimmäisen kerran kuulin näin käyneen eräälle tutulleni, mielenkiintoni heräsi.

Miksi ihmeessä yhdistelylainaa ei myönnetä fiksulle henkilölle, joka haluaa tehdä järkevän päätöksen taloudessaan?

Tämä yhdessä sen kanssa, että olen alkanut käsittelemään blogissani enemmän laina-aiheita, innoitti minut kirjoittamaan aiheesta artikkelin.

Tässä se tulee..

6 syytä miksi yhdistelylainaa ei myönnetä

Alta löydät viisi yleisintä syytä, miksi yhdistelylainaa ei myönnetä pankista. Osan saatoit jo tietääkin, mutta osa voi myös yllättää.

Jokaisen kohdan alla on kappale, jossa annetaan vinkit siihen, mitä juuri kyseisessä tilanteessa on tehtävissä!

Toisesta kohdasta löydät vinkin siihen miten yhdistelylainan hakeminen kannattaa hoitaa niin, että onnistut.

1. Maksuhäiriömerkintä: luottotietosi eivät ole kunnossa

Maksuhäiriömerkintä ei ehkä ole se yleisin syy, mutta kaikista “ehdottomin” se kyllä on. Jos olet menettänyt luottotietosi, et voi saada enää tavallisesta pankista järjestelyyn tarkoitettua lainaa.

Moni pahasti velkaantunut ei tiedä, että maksuhäiriömerkintä on jo tullut eikä siksi voi saada yhdistelylainaa.

Odota luottotietojen puhdistumista tai käänny Takuusäätiön puoleen

Takuusäätiö logoTässä tilanteessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa.

Riippuen siitä milloin sait merkinnän, luottotietojen puhdistuminen kestää 2-3 vuotta. Voit yrittää sillä välin joko selviytyä lainoistasi tai hakeutua ulosoton kautta velkasaneeraukseen.

Toinen vaihtoehto on yrittää hakea Takuusäätiön takausta, jonka avulla voisit saada yhdistelylainaa. Takaushakemuksilla on pitkä jono ja kriteerit sen saamiseen ovat tiukat, joten kannattaa valmistautua pettymykseen.

Maksuhäiriöisen tilanne on tiukka, eikä siihen ole nopeita ja helppoja ratkaisuja.

Loput kohdat käsittelevät tilannetta, jossa luottotiedot ovat vielä puhtaat:

2. Haet pankista, jonka luotonantokriteerit ovat liian tiukat

Pankin kriteeritKoska luet tätä artikkelia, haluat tietysti saada yhdistelylainan. Siksi haluan heti ensimmäisessä kohdassa tehdä selväksi, että välttämättä vika ei edes ole sinussa.

Lainojen yhdistäminen ei onnistu usein siksi, että sitä haetaan esimerkiksi vanhasta tutusta kivijalkapankista tai jostain nettipankista, jonka kanssa on asioinut vuosikausia sitten.

On ihan normaalia, että pankki hylkää ennestään velkaantuneen henkilön lainahakemuksen vakuudettomalle lainalle. Monet pankit eivät halua myöntää järjestelylainoja tai niillä on muita kriteereitä (ikäraja, vaatimus omistusasunnosta, jne) jota et täytä.

Tähän tilanteeseen on onneksi olemassa hyvä ratkaisu..

Hae yhdistelylainaa kymmenistä pankeista yhdellä hakemuksella

Jos sana lainankilpailuttaja ei sano sinulle mitään, niin kohta sanoo.

Lainoja kilpailuttavat palvelut ovat kultaakin arvokkaampia silloin kun tuntuu siltä, että lainojen yhdistäminen ei onnistu missään pankissa.

Minun oman perehtymisen perusteella (ja monen muunkin mielestä) parhaiten toimii juuri yhdistelyihin erikoistunut Suomenyhdistelylaina, joka kilpailuttaa yli 20 pankkia yhdellä hakemuksella.

Palvelussa voit siis hakea yhdistelylainaa muutamassa minuutissa ja saada parin tunnin sisään päätökset kaikilta pankeilta siitä, myönnetäänkö sinulle yhdistelylainaa vaiko ei.

Voit tutustua hakemukseen ja tehdä sen tästä, jonka jälkeen voit itse katsoa, kuinka monta lainatarjousta saat.

Parasta tässä mielestäni on:

  • ei maksa mitään: hakeminen on täysin ilmaista
  • nopeus: saat parissa minuutissa vastauksen kymmeniltä pankeilta ja rahat tilille 1-2 päivässä (jotkut pankit maksavat vanhat velat pois puolestasi)
  • riskittömyys: yhteenkään tarjoukseen ei tarvitse tarttua, jos esimerkiksi lainaa ei saa riittävän hyvillä ehdoilla

Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä Suomenyhdistelylainaa, monen lainansaanti ongelmat ovat ratkenneet sillä. Toinen hyvä palvelu on Omalaina, joka tosin on käytönnössä sama asia (molemmat kilpailuttajat omistaa sama yritys).

3. Sinulla on liian pienet tulot: pankki ei luota maksukykyysi

Pankki ei myönnä lainaaUsein juuri tiukassa elämäntilanteessa haluaisi kaikista eniten päästä velkakierteestä eroon.

Pienet tulot tekevät lainan saannista aina vaikeaa. Vaikka nykyiset velkasi onkin joku myöntänyt, juuri tällä hetkellä yksikään pankki ei välttämättä haluaa rahoittaa niiden poismaksuun tarkoitettua lainaa.

Olen kirjoittanut toisessa artikkelissa, mistä löytää lainaa pienituloiselle, mutta varmaa keinoa tai paikkaa ei kuitenkaan ole.

Hanki lisätuloja tai pienennä menojasi

Tilanteessa voit yrittää hankkia lisätuloja työn ohessa joko tekemällä ylimääräisiä työvuoroja, tai etsimällä itsellesi sivutyön.

Vaikka hakijan tulot kiinnostavat pankkia, lopulta tulojasi tärkeämpää on tulojen ja menojen erotus: voit siis kasvattaa ylijäämää myös turhista menoista karsimalla (jos niitä on).

4. Elämäntilanteesi on liian epävakaa

Pienien tulojen lisäksi myös työsuhteen muoto voi olla ongelma. MIkäli et ole vakituisessa työsuhteessa, vaan osa-aikainen, määräaikainen tai tarvittaessa töihin kutsuttava, tilanteesi on pankin silmissä epävarma.

Vielä työsuhteen epävakaata muotoakin haastavampaa on: täysi työttömyys.

Lainojen yhdistämistä varten on aina oltava osoittaa riittävä maksukyky.
Vain harva pankki myöntää lainaa työttömälle ja summat ovat usein pieniä: ne eivät siis riitä entisten luottojen poismaksuun.

Samassa tilanteessa ovat myös nuoret opiskelijat ja eläkeläiset.

Hanki lainaasi rinnakkaishakija yhteisvastuulliseksi

Täsmälääke tähän ongelmaan, on hakea lainaa yhteishakijan kanssa.

Lainan haussa mukaan otettu rinnakkaishakija lisää uskottavuuttasi pankin silmissä ja nosta merkittävästi lainansaannin todennäköisyyttä.

Yhteisvastuullinen voi olla vaikka vanhempasi tai muu perheenjäsenesi ja tietysti kumppanisi.

Huomaa: rinnakkaishakijan mukaantulo voi laskea myös lainan korkoa!

Jo mainitsemamme Suomenyhdistelylainan palvelussa voi hakea ja ilmoittaa mukaan rinnakkaishakijan. Kannattaa harkita.

5. Haet liian suurta lainaa yhdistelyyn

Usein lainojen yhdistäminen ei onnistu siksi, että entistä velkaa on liian paljon. Tällöin yhdistelylainaa ei myönnetä sen suuren tarpeen vuoksi.

Joidenkin pankkien lainanantokyky loppuu esimerkiksi 10 000 euroon, jolloin uutta lainaa ei vain voi siellä saada vaikkapa 30 000 euroon saakka.

Voit kuitenkin saada lainaa vähemmän, kuin olit alunperin ajatellut:

Yhdistele vain osa lainoista: ne kalleimmat

Jos lainojen yhdistäminen ei onnistu koko velkasaldosi suuruudelta, voit kokeilla yhdistää edes osan lainoistasi.

Kannattaa laskea auki kaikki nykyisten lainojen korot ja kulut ja pitää huoli siitä, että kaikkein kalleimmat maksetaan ensimmäisenä pois.

Toinen vaihtoehto on jatkaa nykyisten lainojen lyhentämistä vaikka vielä 6-12 kuukautta ja hakea sen jälkeen sitten uudestaan hieman pienempää järjestelylainaa.

6. Olet hallituksen korkosääntelyn uhri

Hallituksen korkosääntelyMoni ei voi uskoa ajatellessaan, että miksi en saa yhdistelylainaa, että syy on Suomen hallituksen tekemä päätös “velallisten aseman parantamisesta”.

Kyllä, luit oikein.

Suomessa asetettiin koronapandemian alkuvaiheessa voimaan väliaikainen 10 % korkokatto kulutusluotoille. Moni pankki on lopettanut toimintansa eikä myönnä uusia lainoja enää ollenkaan.

Joku pankki olisi voinut ehkä myöntää sinulle yhdistelylainaa 11 % korolla, jolla olisit voinut maksaa 20 – 50 prosentin koron vippisi pois, mutta 10 % lainaa ei heru, koska riskimittarit eivät sitä salli.

Tilanne on hyvin valitettava. Moni tietää, että lainojen yhdistäminen kannattaa, mutta ei silti pysty tekemään sitä.

Voit lukea tästä riippumattomien rahoitustieteen professorien näkemyksiä siitä, miksi korkokatto ei toimi ja kuinka se rajaa suurelta osalta kuluttajia kokonaan mahdollisuudet saada lainaa.

Lukemalla tuon raportin ei voi kuin ihmetellä, millä perusteella hallituksessa tehdään päätöksiä. Ilmeisesti mutu-tuntumalla?

Onko mitään tehtävissä?

Mikäli tämä on se syy miksi ei saa lainaa, ei auta kuin odottaa, että väliaikainen korkokatto menee ohi.

Tämä tapahtuu jo syksyllä 2021, eli onneksi kovin kauaa ei tarvitse odotella (ellei hallitus taas keksi jatkaa korkokattoa, kuten se kerran jo teki).

Sisältöä joka saattaisi kiinnostaa sinua..

Näin laadit budjetin
Näin laadit budjetin
Budjetti auttaa varautumaan tuleviin menoihin ja saamaan rahaa säästöön. Budjetin laatiminen on antoisaa sekä opettavaista ja sitä voidaan pitää oman taloudenhallinnan kivijalkana. Budjetin tekeminen voi olla myös ...
Lue artikkeli
Katso miten säästää rahaa fiksusti
Katso miten säästää rahaa fiksusti
Onko sinulla tarve suitsia kuluja ja lihottaa säästöpossua? Kunnolliset säästöt toimivat puskurina pahan päivän varalle ja mahdollistavat unelmien toteuttamisen. Säästäminen ei jää ...
Lue artikkeli
Lainalaskuri lainan korkoihin
Lainalaskuri lainan korkoihin
Lainalaskuri kertoo, mikä on lainan todellinen vuosikorko ja paljonko lainan lyhennys on kuukaudessa. Syötä alla olevaan lainalaskuriin lainasumma, laina-aika, nimelliskorko ja mahdolliset muut kulut. Laskuri laskee kaikki tarvitsemasi ...
Lue artikkeli
Etusivu » Oma talous » Miksi lainojen yhdistäminen ei onnistu?
Vieritä ylös