Lainaa opiskelijalle: löydä rahoitusta opiskeluun ja elämiseen

Opiskelijaelämä on taloudellisesti tiukkaa: sen tiedän itsekin. Opintotuki on pieni eikä sivutöitä ehdi aina tehdä tarpeeksi, jotta saisi kulut katettua.

Päätin koota tähän artikkeliin vinkit siihen, mistä saa lainaa opiskelijalle.

On selvää, että opintolaina on paras vaihtoehto opiskelijoille, mutta muitakin vaihtoehtoja (sen lisäksi) kuitenkin on.

Voit saada lainaa opiskelijana useaa eri kautta, joista seuraavaksi esittelen ne parhaat.

Löydä edullinen laina opiskelijalle ilmaiseksi kilpailuttamalla

Alta löydät kokemukseni perusteella parhaat lainankilpailutuspalvelut, joista voi hakea opiskelijana lainaa.

Kun teet vain yhden lainahakemuksen, se lähetetään kaikille pankeille, jotka myöntävät lainaa opiskeluun. Vertaile tarjousten korot ja valitse tietysti se edullisin.

Opiskelija voi ilmoittaa hakemuksessa lainan käyttötarkoitukseksi opiskeluun liittyvät kulut.

Muuta hakukriteerejä

Lainamäärä: 1000

100 €60 000 €

Laina-aika: 1 v

3kk18v
Omalaina
100 - 60000 €Lainamäärä
4,19 - 20 %Korko
85,24 €Arvioitu kuukausierä alk.
Lisätietoja

Vahvuudet

 • Kumppanina lähes 30 yhteistyöpankkia ja rahoituslaitosta
 • Nopea hakemus ja suurikin laina nopeasti tilille
 • Ehdottomasti yksi Suomen parhaista lainapalveluista

Vaatimukset

 • Ikäraja 18 vuotta
 • Ei juurikaan vaatimuksia, hakemukset hyväksytään kaikilta, myös maksuhäiriöisiltä

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%.

Zmarta
1000 - 60000 €Lainamäärä
4,41 - 20 %Korko
85,34 €Arvioitu kuukausierä alk.
Lisätietoja

Vahvuudet

 • Helppo lainan kilpailutus yli 25 pankin kesken
 • Miellyttävän helppo ja nopea hakemus
 • Lainapäätös ja laadukkaat tarjoukset saman tien

Vaatimukset

 • Ikäraja 20 vuotta
 • Ei voimassaolevaa maksuhäiriömerkintää
 • Sähköpostiosoite ja verkkopankkitunnukset

Luoton ollessa 10 000, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 183€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 13 158€, nimelliskorko 9,5% ja todellinen vuosikorko 9,92% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä. Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.

Rahoitu.fi
500 - 60000 €Lainamäärä
4,5 - 20 %Korko
85,38 €Arvioitu kuukausierä alk.
Lisätietoja

Vahvuudet

 • Ilmainen ja tehokas lainankilpailutus
 • Kehuttu yhdistelylaina
 • Helppo ja nopea hakemus

Vaatimukset

 • Ikäraja 20 vuotta
 • Ei maksuhäiriöitä
 • Säännöllisiä tuloja tai tukia

Luoton määrä 60.000 €. Nimelliskorko 4.5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4.66 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 15 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 83.587 €.

Rahalaitos
500 - 70000 €Lainamäärä
4,5 - 20 %Korko
85,38 €Arvioitu kuukausierä alk.
Lisätietoja

Vahvuudet

 • Lainaa voi hakea yhteishakijan kanssa
 • Välittää todella suuria lainoja
 • Nopeat lainatarjoukset

Vaatimukset

 • 20 vuoden ikäraja
 • Vähintään 7200 € vuositulot (tai tuet)
 • Puhtaat luottotiedot

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%.

Freedom Rahoitus
1000 - 60000 €Lainamäärä
4,41 - 20 %Korko
85,34 €Arvioitu kuukausierä alk.
Lisätietoja

Vahvuudet

 • Kokenut ja laadukas lainanvälittäjä
 • Korkeat arvosanat Trustpilot-palvelussa
 • Vakuudeton luotto nopeasti jopa 60 000 € saakka

Vaatimukset

 • Ikäraja 20 vuotta
 • Säännöllisiä palkka-, eläke- tai tukituloja
 • Ei maksuhäiriöitä

Luoton ollessa 10 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 183€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 13 158€, nimelliskorko 9,50% ja todellinen vuosikorko 9,92% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä.

Lainaa opiskelijalle

Opintolaina on aina opiskelijan ensisijainen vaihtoehto

Yllä olevien lainapalveluiden kautta tavoitat noin 30 pankkia, joista osa lainaa opiskelijalle ja osa ei. Mukana on sekä perinteisiä pankkeja, kuten Aktia ja POP Pankki, että pelkästään netissä toimiva rahoituslaitoksia, kuten Bank Norwegian.

Lainan voi hakea 1000 – 60 000 euron välillä ja laina-aika vaihtelee noin 1-15 vuoden välillä.

Sinun ei tarvitse välittää siitä, mikä minkäkin pankin linja on opiskelijoiden suhteen- saat lainatarjouksen vain sellaiselta rahoituslaitokselta, johon sinut kelpuutetaan asiakkaaksi.

Kuten jo johdannossa kerroin, opintolaina on ylivoimaisesti paras vaihtoehto opiskelijalle. Monet kuitenkin kokevat, että opintotuki yhdessä opintolainan ja mahdollisesti myös yleisen asumistuen kanssa eivät riitä elämiseen.

Jotkut opiskelijat käyvät töissä opintojen ohessa ja rahoittavat siten opintojensa edistymisestä omin hartiavoimin.

Arvostan kaikkia jotka tekevät tätä, itsekin tein koko korkeakouluopintojen ajan jotain osa-aikaista työtä.

Olin kuitenkin onnekas kun löysin työn, joka joustaa aikatauluissa ja johon ei tarvinnut täysipäiväisesti sitoutua. Jos en olisi tällaista löytänyt, olisi todennäköisesti itsekin hakenut opintolainan lisäksi muutakin lainaa opiskeluun.

OpintolainaJos luet tätä artikkelia ja haluat lainan, joka ei ole opintolaina, niin tämän sivun yläosan vertailulistassa on kourallinen lainankilpailuttajia, joiden kautta löytyy opiskelijalle lainaa pankista tai netin rahoituslaitoksista.

Olisi vaikea sanoa, mistä pankki on paras opiskelijalle. Kilpailuttamalla lainasi selvität ilmaiseksi, mistä sopivin vaihtoehto opiskelijalle löytyy. Hakeminen kaikista suosittelemistani palveluista on ilmaista eikä lainatarjouksia tarvitse hyväksyä, jos ne eivät miellytä.

Kiinnitä huomiota erityisesti lainan todelliseen vuosikorkoon ja kuukausierän suuruuteen. Älä ota liian suurta tai kallista luottoa, joka pian sen ottamisen jälkeen tekee omasta taloudesta entistä raskaamman pyörittää.

Oman arvioni perusteella (en ole enää opiskelija) opiskelijan on mahdollista saada lainaa noin 7-12% korolla. Jos lainasumma ei ole liian suuri ja sen saa maksettua opintojen jälkeen nopeasti takaisin, niin korko on ihan kohtuullinen.

Korostan kuitenkin, että opintolainan tulee aina olla ensisijainen vaihtoehto. Alla lisää sen hyvistä puolista:

Opintolainan hyvät puolet

opintolaina kelalta

Tässä vielä kootusti ne asiat, joiden ansiosta opintolaina on niin erinomainen laina opiskelijalle:

 • opintolaina on valtion takaama laina: jos et saa sitä maksettua, vastuu velasta siirtyy valtiolle
 • korko on todella pieni: todellinen vuosikorko liikkuu tätä nykyä 0,4-1,0 % tietämillä, joka todennäköisesti pienin korko, jonka tulet koskaan saamaan
 • laina maksetaan takaisin vasta valmistumisen jälkeen: taloutta rasittavista kuukausieristä ei tarvitse opintojen aikana välittää
 • opintolainahyvitys: jos valmistut ajoissa, saat lainastasi jopa yli 30% anteeksi (tässä vaiheessa laina siis käytännössä muuttaa halvasta luotosta suorastaan sijoitukseksi, koska sait sitä enemmän kuin joudut maksamaan sitä takaisin)

Eli..

Jos et ole vielä käyttänyt tätä elämäsi parasta lainamahdollisuutta hyväksesi, ota se jo sen takia, että saat siitä ajoissa valmistuessasi ison osan anteeksi.

Erilaiset lainat ja niiden käyttötarkoitukset opiskelijan näkökulmasta

Kuten tähän mennessä on tullut jo varmasti selväksi, opintolainan lisäksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja, joita opiskelija voi harkita lainan ottoon.

Millaista lainaa opiskelijalle opiskelua varten sitten annetaan? Avaan seuraavaksi hieman sitä, mitä eri lainamuodot ja -tyypit oikeastaan tarkoittavat.

Kulutusluotto on opiskelijalle yleisin ratkaisu

Yleisimmät opiskelijoille myönnetyt lainat ovat nimeltään kulutusluottoja.

Kyseinen termi tarkoittaa kertatyyppistä luottoa, jota haetaan tietty summa tietyksi laina-ajaksi. Takaisinmaksu tapahtuu kerran kuukaudessa ja useimmiten tasaerissä.

Kulutusluoton voi hakea yleensä nopeasti ja summat liikkuvat opiskelijan osalta noin 500 – 10 000 euron välillä.

Jos tarvitset lainaa heti, kulutusluoton hakeminen nettipankista on paras vaihtoehto.

Periaatteessa nopea laina on nimeltään pikavippi, mutta todellisuudessa näillä termeillä ei ole mitään eroa. Mediassa paljon vuosien varrella kritisoidut “tekstarivipit” sun muut ovat jääneet historiaan jo vuonna 2013 ensimmäinen korkolain tultua voimaan.

Kulutusluoton avulla saa joustoa opiskeluun ja elämiseen tai sillä voi tehdä jonkin isomman hankinnan, kuten auton oston töissä kulkemista varten. Myös vuokravakuus laina voi olla opiskelijalle tarpeellinen, kun asunnon vaihto tulee ajankohtaiseksi.

Joustoluotto tuo opiskelijalle liikkumavaraa luottokortin tapaan

Entäpä sopiiko joustoluotto opiskelijalle? Periaatteessa ajatus on ainakin hyvä:

Haet lainaa tiettyyn luottolimittiin – kuten 5000 euroon – saakka ja voit tehdä nostoja aina kun tarvitset rahaa. Laina on joustava ja rahaa voi nostaa vain sen, minkä tarvitsee.

Todellisuudessa joustoluotoissa on pari ongelmaa.

Ensimmäinen on se, että niitä ei oikeastaan enää juurikaan tarjolla. Kuluttajaluottojen korkoja koskeva sääntely on kiristynyt Suomessa siten, että monet joustoluottojen tarjoajat ovat joutuneet lopettamaan niiden tarjoamisen.

Toisekseen ne joustolainat, joita edelleen tarjotaan, ovat yleensä kalliimpia kuin kulutusluotot. Vaikka korko olisi sama, uudet nostot ja maksuohjelman “joustavuus” tulee yleensä kulujen kera.

Jos kaipaa joustoa talouteensa eikä halua ottaa kulutusluottoa, suosittelisin joustoluoton sijaan luottokorttia. Kortti on konkreettinen ja sen saa yleensä samasta pankista, johon opintotuki maksetaan.

Sanoisin, että luottokortti on paras vaihtoehto senkin takia, että siihen sisältyy usein muitakin etuja kuin laina mahdollisuus.

Näitä ovat muun muassa luottokortin hyödyt ulkomailla matkustaessa ja erilaisten vakuutusten mahdollisuus luottokortilla maksaessa.

Lainojen yhdistäminen opiskelija statuksella

Lainojen yhdistäminen opiskelija statuksellaOnnistuuko edullinen yhdistelylaina opiskelijalle?

Monet etenkin myöhemmällä iällä opin tielle lähteneet aikuisopiskelijat ovat tilanteessa, jossa tulot tippuvat opintojen alkaessa, mutta samaan aikaan vanhat lainat rasittavat edelleen omaa taloutta.

Tällaisessa tilanteessa voi olla viisasta hakea lainaa velkojen maksuun ja pyrkiä siten alentamaan olemassa olevien lainojen kustannuksia.

Ottamalla vain yhden isomman lainan, jolla maksat kaikki entiset velat pois, voit saada sekä kuukausierän pienemmäksi ja lainakulut alemmaksi.

Toimenpide on kaiken kaikkiaan opiskelijoille erittäin järkevä, koska lainan ylimääräisiin lyhennyksiin ei käytännössä ole mitään mahdollisuutta. Ainoa keino pudottaa lainakuluja, on jälleenrahoittaa ne halvemmalla lainalla.

Tämä aihe on erityisen lähellä omaa sydäntäni, sillä yhdistin itse yhden kulutusluoton ja luottokorttivelkan opintolainalla. Olin opintojen alkaessa erittäin tiukoilla kuukausierien kanssa ja ymmärsin heti, miten win-win toimenpide tämä olisi.

Ensinnäkin saisin laskettua korkoja noin 20 prosentista alle prosenttiin.

Toiseksi pääsisin kokonaan eroon kuukausieristä opintojeni ajaksi ja voisin alkaa maksaa lainaa takaisin vasta valmistumiseni jälkeen. Laina-aika olisi myös joustavampi: opintolainaan voi saada jopa 20 vuoden maksuajan.

Väittäisin, että tämä oli yksi nuorempana yksi parhaista taloudellisista päätöksistä, mitä tein.

Oma vinkkini siis on, että yhdistä lainat opiskelijastatuksella jos se vain suinkin on mahdollista ja mielellään opintolainalla.

Jos et jostain syystä pysty käyttämään tässä valtion takaamaa vaihtoehtoa hyväksesi, voit kokeilla hakea lainojen yhdistämiseen tarkoitettua lainaa tämän artikkelin yläosassa esitetyistä lainapalveluista.

Merkitse hakemukseen lainan käyttötarkoitukseksi yhdistäminen ja katso, saatko tarjouksia. Voin kokemuksesta sanoa, että mikäli olet pelkällä opintotuella, lainan saanti voi olla tiukassa. Mikäli sinulla on edes jotain osa-aikaisia töitä, lainan saannin todennäköisyys kasvaa huomattavasti.

Huomioi nämä asiat kun harkitset lainaa opiskeluun

Lainojen ottoa kannattaa aina punnita tarkkaan, olipa opiskelija, työtön tai työssäkäyvä.

Opiskelijan on kuitenkin oltava kaikista tarkin laina-asioissa, sillä meidän yhteiskunnassa opiskelijana on (tukien määrän puolesta) kaikista tiukinta.

Tässä lyhyt lista asioita, jotka kannattaa yleensä pitää mielessä, kun harkitsee lainaamista opiskelujen aikana:

 • opiskelijoille myönnetään melko nihkeästi tavallisia lainoja
 • opiskelijan on mahdollista saada myös toimeentulotukea
 • opiskelijana voi olla vaikea suoriutua suuren lainan kuukausieristä
 • kannattaa muistaa, että valmistumisen jälkeen ei välttämättä heti työllisty
 • voit saada opintotukea myös kesältä, jos teet kesäopintoja
 • valtion takaaman opintolainan laina-aika voi olla jopa 20 vuotta (toisin kuin normaaleissa luotoissa)
 • kaikki lainapäätökset tulee punnita erityisen tarkkaan, koska opiskelija elämä on tiukkaa ja arvaamatonta tulojen suhteen
 • sinun on vaikea osoittaa pankeille maksukykyä ilman että teet opintojen ohessa töitä

Lue myös:

Aiheeseen liittyvät usein kysytyt kysymykset

Lopuksi vielä tuttuun tapaan muutama useimmin kysytty kysymys liittyen opiskelijoiden laina-asioihin.

Saako opiskelija lainaa muualta kuin KELA:sta?

Itse asiassa KELA ei ole pankki eikä rahoituslaitos, vaan KELA:sta haetaan lainatakaus. Lainan saa pankista sen jälkeen, kun valtion takaus on KELA:n kautta saatu. Lainaa voi saada opiskelijana myös sekä perinteisistä pankeista, että netin rahoituslaitoksilta.

Mitä pankit vaativat ennen kuin antavat opiskelijalle lainaa?

Tärkein vaatimus on puhtaat luottotiedot. Se on ensimmäinen (ja ehdoton) vaatimus lainan saamiseen. Toiseksi tarvitset vähintään 18 vuotta ikää ja säännölliset tulot. Nämä tulot voivat olla palkan lisäksi myös opintotukea, joskin pieniä sellaisia. Muita vaatimuksia on pysyvä osoite Suomessa ja hyvin hoidetut raha-asiat (eli ei esimerkiksi liikaa entisiä velkoja).

Myönnetäänkö pikavippi opiskelijalle?

Suomessa toimii luottolaitoksia, joista myönnetään laina opiskelijalle heti hakemuksen jälkeen. Tällainen niin sanottu pikalaina opiskelijalle on kuitenkin ihan tavallinen kulutusluotto, jota vain markkinoidaan pikavippi opiskelijalle nimellä. Kyseessä on pienempi laina, jonka saa nopeasti ja jossa on usein korkeampi todellinen vuosikorko. Tämän artikkelin yläosan listassa on yrityksiä, joiden kautta voi hakea 100 - 60 000 euroa lainaa.

Myönnetäänkö lainaa 18v opiskelijalle?

Jotkut pankit antavat lainaa 18 vuotiaalle opiskelijalle, mutta niitä on harvassa. Yleensä 18 vuotiaalle opiskelijalle annetut lainat ovat pieniä ja korkeakorkoisia. Kun ikää tulee kaksi vuotta lisää, alkavat useimmat pankit hyväksymään sinut asiakkaakseen.

Mistä voin saada lainaa opiskeluun ulkomailla?

Opiskelijan opiskelumaa ei välttämättä tarvitse olla Suomi. Tämä riippuu siitä, onko osoitteesi siirretty pysyvästi ulkomaille. Jos on, niin lainan saanti voi vaikeutua. KELA:lta voi saada korotettua opintolainaa, jos opiskelee ulkomailla.

Mikä on paras luottokortti opiskelijalle?

Monet pankit myöntävät opiskelijalle luottokortin, kun tietty määrä opintopisteitä on kasassa. Luottokorttien hintoja ja ehtoja pitää vertailla erikseen, en ole tutustunut niihin ihan viime aikoina, niin en kehtaa suositella mitään tältä istumalta.

Ovatko tavalliset lainat paljon opintolainaa kalliimpia?

Ovathan ne. Opintolaina on halvinta lainaa, jota ihminen elämänsä aikana saa. Sen koron ollessa tällä hetkellä noin 0,5% luokkaa, tavallista luottoa voidaan myöntää noin 7-15% korolla (todellinen vuosikorko). Tämä ero on tärkeä tiedostaa ja harkita tarkkaan, tarvitseeko lainaa opiskelijana vai voisiko opiskeluista selvitä esimerkiksi osa-aikaisia töitä tekemällä.

Voinko hakea lainaa, jos pidän välivuoden opiskelusta?

Lainaa kannattaa toki hakea, jos kokee sitä välivuotena tarvitsevansa. Se, että voit hakea lainaa, ei kuitenkaan tarkoita sen saamista. Pankki haluaa tietää, millä maksat lainasi takaisin. Jos pidät välivuoden, opintotukesi lakkaa. Mikäli hankit töitä välivuodeksi, et oikeastaan edes ole enää opiskelija vaan haet lainaa tavallisena työssäkäyvänä kansalaisena.

Etusivu » Lainaa » Lainaa opiskelijalle
Vieritä ylös